Machtelderf, Gijsberterf, Floriserf en Herbarenerf opknappen
We gaan Machtelderf, Gijsberterf, Floriserf en Herbarenerf in 2025 opknappen.
We gaan:
- de rijbanen, parkeervakken en stoep opnieuw bestraten
- de openbare verlichting vervangen
- de kolken en afvoerleidingen vernieuwen
- het groen, waar nodig, vervangen of aanvullen
- de speelplaats opknappen
Speelplaats aan het Machtelderf opknappen
We vinden het belangrijk dat kinderen meedenken over de inrichting van de speelplaats. Welke speeltoestellen moeten er worden geplaatst? Wat vinden de kinderen belangrijk? Daarom zijn alle kinderen uit de buurt, van jong tot oud, gevraagd om langs te komen en met ons mee te denken hoe de speelplaats eruit moet zien. Deze bijeenkomst was op woensdag 28 februari 2024 tussen 13:30 uur en 14:30 uur bij de speelplaats aan het Machtelderf. Hieronder kunt u het verslag lezen deze bijeenkomst.
Verslag meedenken over opknappen speelplaats Machtelderf
Datum: 28 februari 2024
Locatie: bij de speelplaats aan het Machtelderf
Toelichting op het project
In 2025 gaat de gemeente de wijk Machtelderf, Herbarenerf, Floriserf en Gijsberterf opknappen. Onderdeel van het opknappen van de wijk is het opknappen van de speelplaats aan het Machtelderf.
De gemeente heeft alle kinderen uit de wijk gevraagd om met de gemeente mee te denken hoe de speelplaats eruit moet komen te zien. Welke speeltoestellen moeten er worden geplaatst? Wat vinden de kinderen belangrijk? Veel kinderen zijn op 28 februari langsgekomen bij de speelplaats en hebben met een mooie tekening laten zien waar ze in de nieuwe speelplaats mee willen spelen.
Om de kinderen te helpen lagen er afbeeldingen die voorbeelden gaven wat er allemaal mogelijk is.
Planning
We gaan de ideeën van de kinderen bekijken en daar een ontwerp van maken voor de nieuwe speelplaats. De planning is om voor de zomervakantie van 2024 het resultaat aan alle bewoners te laten zien, samen met het ontwerp van de rest van de wijk.
Meedenken over de inrichting van de weg?
In september 2023 hebben de bewoners van Machtelderf, Gijsberterf, Floriserf en Herbarenerf een uitnodiging ontvangen om een vragenlijst in te vullen. In februari 2024 hebben ook de kinderen uit de buurt mee kunnen denken over de inrichting van de speeltuin. De resultaten hebben we, als dat mogelijk is, verwerkt in het schetsontwerp. Hieronder kunt u het de verslagen lezen deze bijeenkomsten.
Inloopavond voor bewoners
Op maandag 17 juni 2024 is er een inloopavond voor bewoners geweest. Het schetsontwerp voor het opknappen van de straten was tijdens deze avond te zien.
Op die avond kon iedereen vragen stellen en hebben bewoners hun vragen en opmerkingen op de formulieren ingevuld. Hieronder leest u deze vragen, opmerkingen en de reactie van de gemeente.
Op het online participatieplatform Waddsup vindt u het schetsontwerp en met een toelichting.
Locatie: gemeentewerf, Coenecoop 53
Toelichting op het project
Tijdens de inloopavond is het schetsontwerp gepresenteerd. De bewoners zien op grote tekeningen hoe het ontwerp voor de straten Machtelderf, Gijsberterf, Herbarenerf en Floriserf eruit komt te zien. Ook is er extra aandacht besteed aan het ontwerp van het speelpark. Een groot aantal wensen van de kinderen uit de buurt zijn hierin verwerkt.
Wat gaat er veranderen?
Hieronder staan de onderwerpen die besproken zijn.
Wegen
Een gedeelte van het Machtelderf en het Herbarenerf blijft 30 kilometer per uur zone. De rest van de straten wordt woonerf. Dit gaan we aangeven met de juiste borden.
In een woonerf mogen kinderen, voetgangers en fietsers de weg in de volle breedte gebruiken. In een woonerf is het verplicht in een parkeervak te parkeren, daarom zijn parkeervakken getekend. Op sommige hoeken en kruisingen zijn bij de woningen geen parkeerplaatsen getekend. De vuilniswagens en brandweerwagens moeten deze bochten kunnen maken. Daarom kunnen we niet overal parkeerplaatsen aanleggen.
Parkeren en groen
Het aantal parkeerplaatsen in de straten die we op gaan knappen blijft gelijk. Er wordt een andere indeling gemaakt omdat we het driehoekig plein bij het Machtelderf gaan vergroenen.
De achterliggende gedachte van het schetsontwerp is de klimaatverandering. Er komen langere periodes van droogte en neerslag en de temperatuur zal gaan stijgen. Grote versteende pleinen zorgen voor hittestress in de zomer en tijdens hoosbuien kan het regenwater alleen via de kolken afgevoerd worden. Daarom planten wij meer groen om regenwater op te vangen en tijdens droge periodes vast te houden.
Meer groen zorgt voor een toename van de biodiversiteit en is goed voor onze leefomgeving. Er komen 67 nieuwe bomen bij die koelte geven in de zomer en plek bieden aan insecten en vogels. Ook is er ruimte voor heesters, vaste planten, bloemrijk grasland, gazon en oeverbeplanting.
Speelpark
We gaan nieuwe speeltoestellen plaatsen. De voetbaldoelen en de ballenvangers zijn nog goed en worden hergebruikt.
Bij het nieuwe speelpark kunnen kinderen naar hartenlust klimmen, balanceren, schommelen, glijden, voetballen en tafeltennissen.
Voor de ouders komen er bankjes om te zitten en een praatje te maken. Aan een prullenbak is ook gedacht.
Om regenwater op te kunnen vangen wordt er aan de kant van de weg een wadi gegraven. Dit is een greppel waar het regenwater de grond in kan zakken. Het wordt een ondiepe greppel, dus geen sloot. Het speelpark is te bereiken via een bruggetje of nog spannender, via zwerfkeien.
Riolering
We leggen een apart riool aan voor regenwater waar de roosterkolken in de weg op aangesloten worden. Tijdens hoosbuien wordt het vuilwaterriool minder belast omdat het regenwater apart wordt afgevoerd. Dit gaan we nog ontwerpen.
Openbare verlichting
De openbare verlichting gaan we vervangen voor energiezuinige LED-verlichting. Hiermee kunnen we 50 tot 70 procent energie besparen.Dit gaan we nog ontwerpen.
Tijdens de inloopavond zijn vragen gesteld en opmerkingen gemaakt door de bezoekers. Deze opmerkingen en vragen hebben we op de volgende bladzijden op een rijtje gezet met de reactie van de gemeente daarbij.
1. Centrale plein Machtelderf
- De huidige situatie leidt al 35-40 jaar nooit tot problemen (3 keer genoemd)
- Parkeren niet veranderen om de driehoek blijven parkeren en niet parkeren zoals nu staat afgebeeld, want daar gaan bewoners uit de flat staan.
- Driehoek Machtelderf, hoe ga je de huidige parkeersituatie compenseren?
- We zijn bang dat we buiten de straat moeten gaan parkeren met de 2de auto (2 keer genoemd)
- Machtelderf parkeerplaatsen zo houden.
- Geen zicht meer op de auto.
- Punten van driehoekig pleintje Machtelderf afvlakken (2 keer genoemd).
- Waarom veranderen, omdat het moet? Liever niet.
- Geen bomen in het middengebied Machtelderf, Maak van het huidige driehoekgebied bloeiende planten net zoals op de Zuidplaslaan
Reactie gemeente
Het aantal parkeerplaatsen in de straten die we gaan opknappen blijft gelijk. Sommige parkeervakken worden op andere plekken gemaakt. De achterliggende gedachte van deze verandering is dat het klimaat verandert en dat wij met het oog op de toekomst onze straten anders in moeten richten. Er komen langere periodes van droogte en neerslag en de temperatuur zal gaan stijgen. Om deze reden hebben wij het centrale plein bij het Machtelderf in het schetsontwerp ‘vergroent’. Meer groen om regenwater op te vangen en vast te houden en bomen die koelte geven in de zomer. Het gaat slecht met de insecten in Nederland en meer groen zorgt voor een toename van de biodiversiteit en is goed voor onze leefomgeving.
Wellicht wordt het groene plein ook een prettig plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten voor een praatje of een gezellig samenzijn.
Verkeer en parkeren
Hieronder de vragen en antwoorden over dit onderwerp.
2. Haaks parkeren op de gevel is een drama (2 keer genoemd)
Reactie gemeente
Op plekken waar het kan hebben wij gekozen voor haaks parkeren. Hierdoor kunnen wij de parkeervakken compenseren die bij het Machtelderf verdwijnen.
3. Drempels verdiepen
Reactie gemeente
De drempels die we aan gaan leggen gaan we niet verdiepen omdat er na een regenbui water in de drempels zal blijven staan.
4. Openstelling Gijsberterf naar Plasweg tijdens werkzaamheden
Reactie gemeente
We gaan dit idee meenemen in onze planning van de uitvoering.
5. Keerlus (naast Gijsberterf 42) verboden te parkeren maken
Reactie gemeente
De keerlus is aangelegd zodat vrachtwagens, vuilniswagen en brandweer kunnen keren. In een woonerf mag er alleen geparkeerd worden in de parkeervakken dus niet op deze keerlus. We gaan kijken of we de keerlus zo in kunnen richten dat het duidelijk is dat hier niet geparkeerd mag worden.
6. Looprichting (loopsuggestiestrook) onder mijn struiken kan niet.
Reactie gemeente
Met het ontwerp voor het opknappen van de straten houden wij rekening met de kadastrale grenzen. Op plekken waar dat nodig is zullen wij aan bewoners vragen om overhangend groen te snoeien zodat de aannemer de werkzaamheden uit kan voeren.
7. Bochten te krap, slecht zicht
Reactie gemeente
Met het ontwerp van de straten houden wij er rekening mee dat ook de vuilniswagen en de brandweerwagen door de bochten kunnen rijden.
8. Hoe wordt de straat op de huidige opritten aangesloten? (2 keer genoemd)
Als bij het maken van de nieuwe straat een hoogteverschil zit tussen de oprit en de straat van de gemeente wordt dit opgelost. De bestrating van de oprit wordt tot een lengte van maximaal 1 meter aangepast.
9. Verkeersdrempel voor woningen is niet gewenst.
Reactie gemeente
We leggen de drempels aan om de snelheid van het verkeer te remmen. Dit is voor de veiligheid van kinderen die op een woonerf op straat mogen spelen.
10. Wie een oprit heeft moet ook daar de auto parkeren.
Reactie gemeente
Klopt, zoveel mogelijk op de eigen oprit parkeren.
11. Groenvak voor de deur kan mogelijk een parkeervak worden? Andere parkeervakken zijn regelmatig allemaal vol
Reactie gemeente
Het aantal parkeervakken blijft gelijk en wij leggen zoveel mogelijk groen aan (zie onze reactie bij punt 1.).
12. Het inrichten van het Gijsberterf als woonerf zorgt ervoor dat het onmogelijk wordt (ook tijdelijk) een caravan of camper te parkeren (parkeervakken zijn daarvoor te klein)
Reactie gemeente
U mag uw caravan of camper niet langer dan 3 dagen achter elkaar op uw eigen oprit of in een parkeervak parkeren. Omdat het parkeren van deze voertuigen van tijdelijke aard is kunnen wij hier geen rekening mee houden in het ontwerp.
13. Wat mij betreft een paal tegenover Machtelderf 12 en 14 zodat er geen doorgaand verkeer mogelijk is
Reactie gemeente
Wij sluiten het Machtelderf niet af vanwege de bereikbaarheid voor hulpdiensten (Ambulance, brandweer, politie). Een afsluiting betekend ook dat andere routes drukker worden en dat is niet wenselijk.
14. Wenselijk dat er meer parkeerplaatsen komen rond de flat
Reactie gemeente:
Het aantal parkeerplaatsen in de straten die we gaan opknappen blijft gelijk. Rondom de flat kunnen wij niet meer parkeerplaatsen maken.
15. Zal mooi zijn als de parkeerplaats beugels gezet worden
Reactie gemeente
Wij gaan geen beugels plaatsen. De beugels zijn moeilijk bereikbaar om onderhoud uit te voeren als er auto’s staan
16. Parkeervakken markeren witte streep of steen.
Reactie gemeente
De parkeervakken worden gemarkeerd.
17. Voetpad langs de vijver Nicolaaserf graag zorgen dat het qua wegbewijzering alleen voetpad is (geen fietsen, brommers etc) Bruggetje graag weer terug. Doorgang naar Plasweg afsluiten
Reactie gemeente
Er staan veel borden in de openbare ruimte. Daarom is de gemeente terughoudend met het plaatsen van extra borden. Het is duidelijk dat het hier om een voetpad gaat. We gaan hier geen bord plaatsen.
De brug komt niet meer terug. Bruggen zijn duur in aanschaf en onderhoud. De gemeente kijkt daarom zorgvuldig naar het gebruik van de brug en de kosten.
De doorgang naar de Plasweg sluiten wij niet af.
Groen
Hieronder de vragen en antwoorden over dit onderwerp.
18. Grote bakken in plaats van vaste planten of kruidentuin
Reactie gemeente
We gaan geen bakken met groen aanleggen omdat het regenwater wat op de bestrating valt dan niet door het groen wordt opgenomen. Ook hebben bakken tijdens droge periodes meer water nodig.
19. Bankje met groen bij de vijver en sportbankje
Reactie gemeente
Bij de speeltuin komen 2 banken. De vijver valt buiten het project. Wij gaan hier geen banken plaatsen.
20. Hoeken om groen bij Machtelderf minder scherp maken
Reactie gemeente
In het schetsontwerp zijn de hoeken van het groen minder scherp gemaakt.
21. Prima
Reactie gemeente
Fijn dat het groen in het schetsontwerp u bevalt.
22. Kan het groenvak voor de deur overgenomen worden van de gemeente als deel van de voortuin?
Reactie gemeente
Het is helaas niet mogelijk om groen van de gemeente Waddinxveen te adopteren als dit direct aan uw tuin grenst. Het is meestal niet mogelijk om gemeentegrond te kopen. Eventuele vragen over kopen van gemeentegrond kunt u stellen via telefoonnummer 140182.
23. Voor wat betreft groenstrook tussen Gijsberterf en Hockeyveld; graag meer aandacht voor bij-vriendelijke beplanting / De groenstrook tussen Gijsberterf tussen het tennisveld en manouvreervak (parkeerlus) is nu erg desolaat. / Bestaande groen opwaarderen
Reactie gemeente
Het groen in deze strook is wat verwilderd. De enige manier om de strook opnieuw in te richten is alle beplanting, wortels en grond verwijderen.
Dit is kostbaar en niet nodig. We behouden het groen zoals het nu is. Het groen is nu een buffer tussen het sportveld en het Gijsberterf. Wel gaan we kijken of we de voorrand opnieuw in kunnen richten omdat het groen snel over de parkeervakken heen groeit.
24. Langs de vijver staan nu geen bramen zoals ingetekend. Bij de herinrichting Nicolaaserf waren ze wel beloofd.
Reactie gemeente
De vijver maakt geen deel uit van dit project. Wij gaan hier geen bramen planten. Weet u door wie dit is beloofd? U kunt mij een mail sturen.
25. Op het Herbarenerf bloeiende planten hortensia’s (kleur) dat het mooie laan wordt naast het water
Reactie gemeente:
Het is nog een schetsontwerp. Wij hebben nog geen boomsoorten of plantensoorten bepaald. Dit komt nog later in het proces. Wij zorgen ervoor dat u op de hoogte blijft.
26. Pluktuin bij fietspad Herbarenerf/Plasweg
Reactie gemeente:
Leuk idee. U kunt met mij contact opnemen om dit verder te bespreken.
Openbare verlichting
Hieronder de vragen en antwoorden over dit onderwerp.
27. Alles 4 meter Led met e-car aansluiting / Zonne-energiepanelen
Reactie gemeente
De openbare verlichting gaan we vervangen in energiezuinige LED-verlichting. Dit gaan we nog ontwerpen.
28. Geen lantarenpalen voor ons huis / Lichtpunten zover mogelijk vanaf de bebouwing, nu zit er een lichtpunt bij het slaapkamerraam
Reactie gemeente
We gaan het ontwerp nog maken en we proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen die tijdens de bewonersavond zijn ingediend.
29. Adoptiegroen rondom lantarenpalen
Reactie gemeente
Leuk initiatief, maar helaas zijn lantarenpalen minder geschikt om groen omheen te planten of aan te hangen. De lantarenpalen zijn van aluminium en zijn er niet op berekend om daar plantenbakken aan te hangen. Groen rondom lantarenpalen bemoeilijkt het onderhoud aan de lantarenpalen en kan op sommige plekken de doorgang versperren voor bijvoorbeeld kinderwagens of rolstoelen.
Speelvoorzieningen
Hieronder de vragen en antwoorden over dit onderwerp.
30. Meer parkachtig met slingerpaadjes / Pad door speelplaats wat losser (kronkeliger). Ook pad naar Herbarenerf vanaf de speelplek
Reactie gemeente
We hebben bewust voor rechte lijnen gekozen in ons parkontwerp. Hiermee wordt de verwijzing gemaakt naar de rechtlijnige polderstructuur. Met de beplanting, infiltratiezone en heuvel voegen we ook minder strakke vormgeving toe. Dit geeft een mooi contrast binnen het ontwerp.
Het idee om ook een pad naar het Herbarenerf te maken gaan we bespreken met het projectteam.
31. Speelveld ok / We denken dat onze kinderen met veel plezier hier gaan spelen. Worden er ook bankjes geplaatst?
Reactie gemeente
Bedankt voor het compliment. Er komen bij de zwarte omcirkeling 2 bankjes en een prullenbak.
32. Veel te groot, kooi met multi informele sport
Reactie gemeente
In het ontwerp van de speeltuin zijn zoveel mogelijk de wensen van de kinderen verwerkt.
33. BBQ plek
Reactie gemeente
Wat een leuk idee. Als het gaat om een buurt-BBQ (1 keer per jaar) kunt u dit via deze link aanvragen. Ga naar de website Wijkwallet
Als het gaat om een ontmoetingsplek waar u en uw buren vaak gebruik van willen maken dan kunt u dit idee via ons participatieplatform Waddsup indienen. We denken dan graag met u mee.
34. Het grote veld is om te spelen. Niet in het midden van het Machtelderf
Reactie gemeente
Wij kunnen niet bepalen waar kinderen gaan spelen. We maken de speelplek zo aantrekkijk mogelijk voor de kinderen om daar te spelen.
35. Afrastering rondom/voor sloot aan de speeltuinzijde ( 2 keer genoemd)
Reactie gemeente
We kunnen langs de sloot geen hek of heg plaatsen omdat wij anders geen onderhoud uit kunnen voeren aan de sloot en de waterkant. Voor de veiligheid is het belangrijk dat ouders hun kinderen goed in de gaten houden.
36. Alleen voor kinderen Machtelderf! Sinds de brug weg is voetballen en spelen kinderen Nicolaaserf op straat./ Brug van Nicolaaserf naar speelplaats. Zo kunnen de kinderen uit de huurhuizen ook makkelijk naar de speelplaats
Reactie gemeente
De brug komt niet meer terug. Bruggen zijn duur in aanschaf en onderhoud. De gemeente kijkt daarom zorgvuldig naar het gebruik van de brug en de kosten.
37. Kunstgras
Reactie gemeente
We gaan een natuurlijke ondergrond van perzikpitten toepassen. Deze ondergrond heeft een valdempende werking en heeft minder onderhoud nodig. Wel zo duurzaam.
38. Overweging: bij de speelplek aan de zijde van het Machtelderf een bosschage onder de nieuwe bomen. Dat scheelt spelende kinderen naast tuin.
Reactie gemeente
De speeltoestellen staan wat verder van de weg. Daardoor zal er minder direct naast uw tuin worden gespeeld. We gaan op deze plek geen struiken planten omdat de speelplek dan minder goed zichtbaar is vanaf de weg.
Andere opmerkingen
Hieronder staan algemene opmerkingen en antwoorden van de gemeente.
39. Centrale watervoorziening in het pleintje,
Reactie gemeente
De gemeente legt geen watertappunten aan.
40. Groene driehoek (Machtelderf) nodigt uit tot straatrace met fietsen
Dit gedeelte van het Machtelderf wordt woonerf. Kinderen mogen hier op straat spelen.
41. Riolering regenwater apart en hoe komt dit eruit te zien
Reactie gemeente
Er komen kolken in de straat waar het regenwater in weg kan lopen. We gaan nog ontwerpen waar de kolken precies komen.
42. Wanneer worden kabels (toekomstbestendig) al vast neergelegd zodat de wijk op korte termijn weer open moet?
Reactie gemeente
We houden de nutsbedrijven op de hoogte van het opknappen van de straten. Wij vragen ze om werkzaamheden uit te voeren op het moment dat de straten openliggen.
43. Rioolproblemen oplossen: riool/regen kwam bij ons met de hoosbui omhoog, dit willen we niet nog een keer op het Herbarenerf
Reactie gemeente
We hebben een extra overstort gemaakt bij het riool. Bewoners dienen er zelf voor te zorgen dat hun huisaansluiting in orde is en goed functioneert.
44. Succes met voorbereidingen en realisatie
Reactie gemeente:
Heeft u vragen? Neem dan contact op
Stuur dan een e-mail naar de heer Feenstra via r.feenstra@waddinxveen.nl
Op deze overzichtskaart staat het gebied met een rode lijn aangegeven.
Op de overzichtskaart staan de straten Machtelderf, Gijsberterf, Floriserf en Herbarenerf. De wijk heeft drie aansluitingen op de Zuidplaslaan die onderaan de overzichtskaart staat.
Het Machtelderf ligt links en loopt vanaf de Zuidplaslaan met een bocht naar een plein in het midden van de wijk. Daar splitst het Machtelderf in twee straten, die allebei aansluiten op het Herbarenerf.
Het Herbarenerf begint rechts bij de Zuidplaslaan en gaat via een aantal flauwe bochten naar het Gijsberterf. Na het Gijsberterf loopt de straat in een knik naar het Machtelderf.
Aan de Zuidplaslaan, in het midden van de wijk, ligt het Floriserf.
Het Gijsberterf sluit aan op het Herbarenerf. Het Gijsberterf heeft een aantal bochten en is een doodlopende straat.