Vragen en antwoorden over de tijdelijke opvanglocatie

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) regelt de opvang en begeleiding van de vluchtelingen. Dat doet zij in nauw overleg met de gemeente. Als de locatie open is, kunt u het COA 24 uur per dag bereiken. En is er ook wekelijks een inloopspreekuur met de wijkagent waar u mee in gesprek kan gaan en uw vragen kunt stellen.

Deze locatie is goed om voor opvang van vluchtelingen voor minimaal vijf jaar te gebruiken. En kunnen deze locatie snel bewoonbaar maken. De locatie voldoet aan belangrijke randvoorwaarden om veilige opvang te kunnen bieden.

Het gaat om mensen van verschillende leeftijden uit verschillende landen. Alleengaande volwassenen, maar ook gezinnen. De groep verandert steeds. Het is daarom niet mogelijk om te zeggen wie er precies naar de locatie komen. Het COA doet zijn best om tot een goede mix van bewoners te komen. Het zijn geen mensen uit veilige landen zoals Marokko, Tunesië of Algerije.

Oekraïense vluchtelingen zoeken tijdelijk bescherming en vallen onder een speciale Europese regeling. Daarmee kunnen ze drie jaar in Nederland blijven. Ze hoeven geen asiel aan te vragen. Maar ze mogen dat wel. Oekraïense vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, kunnen in de opvanglocatie komen wonen. Oekraïense vluchtelingen die geen asiel hebben aangevraagd, worden opgevangen op andere locaties. De gemeente organiseert deze opvang. Het COA helpt daarbij. Meer informatie over de opvang van Oekraïners vindt u op de websites van Vluchtelingenwerk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Dit is afhankelijk wanneer er een akkoord is tussen het COA, de gemeente en de eigenaar van de locatie. Samen bespreken zij de wensen en mogelijkheden. Als iedereen akkoord is, zouden de eerste bewoners in de zomer van 2025 kunnen komen.

Het COA is hierover nog in gesprek met de gemeente en de eigenaar van de locatie. Zij gaan uit van maximaal 195 mensen.

Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond de opvanglocatie. Daarvoor werkt het COA samen met beveiligingsorganisatie Trigion. Tussen 08:00 uur en 22:00 uur zijn er medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week, beveiligingsmensen op de locatie. Als dat nodig is, is er contact tussen het COA en de politie. De vluchtelingen in de opvanglocatie krijgen begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid. Ook leren zij hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. 

Totdat de locatie opengaat, kunt u met vragen en opmerkingen terecht bij de gemeente. Zodra de locatie open is, kunt u de medewerkers van de locatie zelf bellen en e-mailen. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Als het telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn, laten wij dat weten. Ook maakt het COA dan een pagina aan op www.coa.nl met alle contactgegevens.

De bedoeling is dat ze naar een asielzoekerscentrum (azc) gaan, waar zij langer kunnen blijven. Maar dat lukt niet altijd, omdat veel azc’s vol zijn. Daarom moeten zij soms naar een andere tijdelijke opvanglocatie of stromen ze door naar een gemeente als ze statushouder zijn.

De mensen die in de opvanglocatie wonen, mogen zich vrij bewegen, net als Nederlanders. Ze mogen dus buiten wandelen, fietsen, reizen etc. Wel moeten volwassen bewoners zich elke week melden. Ook moeten ze zich houden aan de huisregels van het COA. En ze krijgen uitleg over hun rechten en plichten, en over hoe we in Nederland met elkaar omgaan.

De bewoners moeten hun verblijfsruimte zelf schoonhouden. De kinderen gaan naar school. Daarnaast hebben de bewoners gesprekken met bijvoorbeeld de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en VluchtelingenWerk. Ook volgen de bewoners speciale programma’s om zich voor te bereiden op hun toekomst. Dat kan op de locatie zelf zijn of daarbuiten. Sommige bewoners doen vrijwilligerswerk of betaald werk. Dat laatste kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast werkt het COA samen met organisaties in de omgeving aan extra activiteiten voor de bewoners.

Alle vluchtelingen die Nederland binnenkomen, moeten eerst langs de AVIM en de IND. Die checken hun identiteit en registreren hen. De AVIM is de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel. De IND is de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Als dat nodig, doet de Koninklijke Marechaussee extra onderzoek naar hun documenten en achtergrond. Daarnaast krijgen de vluchtelingen een medische intake en zo nodig een tbc-controle.

Ja, de bewoners van de opvanglocatie mogen bezoek ontvangen. Dat mag tussen 08:00 en 22:00 uur.

De opvanglocatie is geen openbare locatie. Dat betekent dat bezoekers zich moeten melden bij de receptie. Zij moeten dan hun paspoort of ID-kaart laten zien. Bewoners kunnen wel vrij in- en uitlopen.

In opvanglocaties voor vluchtelingen zijn veel vrijwilligers actief. Daar is het COA erg blij mee. In deze nieuwe opvanglocatie kan dat ook. U kunt zich alvast aanmelden bij de gemeente. Stuur dan een e-mail naar vluchtelingen@waddinxveen.nl. Als duidelijk is wanneer en hoe u kunt helpen, laten we dat aan u weten.

U kunt kleding en spullen het beste brengen naar algemene inzamelpunten, zoals van het Leger des Heils. Als er op de opvanglocatie kleding of spullen nodig zijn, dan regelt het COA dat met die inzamelpunten. Breng dus geen kleding of spullen naar de opvanglocatie zelf. U leest hier meer over op de pagina vrijwilligerswerk en donaties.

Een azc in de buurt: op deze pagina leest u wat het betekent om een opvanglocatie in de buurt te hebben.

Dagelijkse activiteiten vluchtelingen: op deze pagina leest u hoe het leven in een opvanglocatie eruitziet.

Of scan de QR-code


Vrijwilligerswerk en donaties: op deze pagina leest u wat u kunt doen als u wilt helpen of iets wilt geven aan de opvanglocatie.

Of scan QR-code