Bodycam

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben soms te maken met onveilige situaties, bijvoorbeeld met verbale agressie. Om het gevoel van veiligheid voor de boa’s en de omgeving te vergroten dragen zij een bodycam. Een bodycam is een kleine, draagbare camera op het uniform. De boa’s kunnen de bodycam aanzetten als er onveilige situaties ontstaan.

De boa gebruikt de bodycam als een situatie uit de hand dreigt te lopen. De boa geeft eerst een waarschuwing en start dan pas de opname. Soms is deze gelegenheid er niet, dan start de boa de opname direct.

Voordat de opname start, filmt de bodycam ook al in de stand-by stand. Beelden die worden gemaakt in de stand-by-stand worden niet opgeslagen. Pas als de boa de bodycam aanzet, start de opname. De boa zet de opname stop wanneer het incident of de dreigende situatie voorbij is.

De beelden worden geüpload naar een beveiligde omgeving. Daar worden de beelden maximaal 28 dagen bewaard en daarna vernietigd. De beelden worden alleen langer bewaard als politie of justitie de beelden heeft opgevraagd. 

In het algemeen geldt dat het gebruik van beelden en wie de beelden mag bekijken is vastgelegd in een werkinstructie Deze werkinstructie volgt de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van privacy.

Mensen die gefilmd zijn hebben het recht om hun beelden in te zien. Daarvoor kun je een verzoek indienen. De gemeente reageert binnen 4 weken op je verzoek.

Per post

Je kunt een verzoek per post indienen:
Gemeente Waddinxveen
Postbus 400
2740 AK Waddinxveen

Online

Je kunt een verzoek indienen door het contactformulier in te vullen.
De gemeente beoordeelt jouw verzoek. Het is niet toegestaan om gegevens van anderen in te zien. Die worden daarom onherkenbaar gemaakt. We kunnen ook een verzoek weigeren als dit noodzakelijk is voor de openbare veiligheid. Bijvoorbeeld om strafbare feiten te voorkomen of op te sporen.