Besluitenlijst B&W openbaar 9 juli 2024
Locatie: ’t Suytende
Aanvang: 10:00 uur
Voorzitter: E.J. Nieuwenhuis
Aanwezig: De dames L. Jannes (Bestuurssecretaresse), B.J.A. Leferink (wethouder), F. Vleij (wethouder) en J.M. van Vugt (gemeentesecretaris) en de heren A. Kerssies (wethouder), E.J. Nieuwenhuis (burgemeester).
Zaaknummer: 062796427
Concept openbare besluitenlijst van de vergadering van B&W van 2 juli 2024
Besluit: akkoord.
Samenvatting raad en pers: Niet van toepassing.
Zaaknummer: 0627158098
Financiële onderwerpen Gecertificeerde Instellingen
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Het conform wettelijke verplichting vergoeden van de pupilkosten vanaf 2024 middels:
A. een opslag gebaseerd op een VNG advies voor de gecertificeerde instelling (GI) met landelijke dekking voor Leger des Heils en de William Schrikker Stichting.
B. een opslag gebaseerd op de gemiddelde pupilkosten over de twee voorgaande jaren voor de regio-gebonden GI. Dit geldt voor Jeugdbescherming West. De structurele financiële consequentie van de vergoeding van de pupilkosten is budget neutraal. - Het gesprek met Jeugdbescherming West over de mogelijke aflossing van de bevoorschotting in het jaar 2023 aan te houden en in juni 2024 het gesprek te openen en afspraken vast te leggen over de aflossingvan de bevoorschotting.
- Het instemmen met het verlengen van de bestedingstermijn voor Jeugdbescherming West van de middelen uit het verbeterplan 2023 (€ 600.000 bovenregionaal).
Samenvatting raad en pers:
Er is ingestemd met het vergoeden van de pupilkosten van de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) vanaf 2024. Pupilkosten zijn kosten die de GI maakt voor kinderen met een voogdijmaatregel of een ondertoezichtstelling die niet op ouders kunnen worden verhaald, of die ouders weigeren te betalen. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor een paspoort, medische kosten voor een bril, kosten voor een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering of tolkkosten Tevens is ingestemd met het niet hoeven aflossen van de bevoorschotting in het jaar 2023 voor Jeugdbescherming West en vanaf juni 2024 het gesprek hier verder over te voeren. In dit gesprek dienen afspraken te worden gemaakt over verdere aflossing van de bevoorschotting. En tot slot wordt gevraagd in te stemmen met het verlengen van de bestedingstermijn van de middelen uit het verbeterplan 2023 (€ 600.000 bovenregionaal) voor Jeugdbescherming West omdat deze organisatie in 2024 extra moet inzetten op het vinden van personeel om zo de werkdruk te verlagen.
Zaaknummer: 0627154231
Informeren gemeenteraad over aanvragen omgevingsvergunning
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Kennis te nemen van de ontvangen aanvragen voor omgevingsvergunning in de periode 1 januari tot en met 17 juni 2024, die vallen onder geamendeerde bijlage bij het raadsbesluit van 14 februari 2024 (zie hiervoor bijlage 1) en vast te stellen dat deze aanvragen niet politiek en/of maatschappelijk gevoelig zijn.
- De gemeenteraad conform amendement van 14 februari 2024 te informeren door toezending van deze lijst.
- Werkafspraken te maken voor regelmatige toezending van een lijst met aanvragen die vallen onder geamendeerde bijlage 1 aan de gemeenteraad.
Samenvatting raad en pers:
De gemeenteraad heeft op 14 februari 2024 besloten in welke gevallen hij bindend advies wil uitbrengen over een aanvraag omgevingsvergunning die niet past in het Omgevingsplan en welke met een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna: BOPA) vergund kunnen worden Als er een aanvraag wordt ingediend waarbij er sprake is van politieke en/of maatschappelijke gevoeligheid wil de gemeenteraad ook over deze aanvragen een bindend advies geven. Het college en de gemeenteraad kunnen dus een oordeel geven over de politieke en/of maatschappelijke gevoeligheid. Daarom is de afspraak gemaakt dat de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de ontvangen aanvragen die op de lijst staan die de raad heeft vastgesteld. Dat gebeurt door het toesturen van een overzicht van ontvangen aanvragen die vallen onder de geamendeerde bijlage 1 lijst. Op die lijst, die gaat over aanvragen die tussen 1 januari 2024 en 17 juni 2024 zijn ingediend, staan volgens het college geen politiek en/of maatschappelijk gevoelige aanvragen. Het college heeft daarom besloten de lijst ter kennisname naar de raad te sturen.
Zaaknummer: 0627156713
Principeverzoek Zesde Tochtweg 4b
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Bereidheid uit te spreken om in principe medewerking te verlenen aan het plan om aan de Zesde Tochtweg 4b een nieuwe bedrijfswoning en bedrijfsgebouw te bouwen en de bestaande kas te halveren.
Samenvatting raad en pers:
Aan de Zesde Tochtweg 4b staat een verouderde bedrijfswoning en een aantal bedrijfsgebouwen. De initiatiefnemer wil de bedrijfswoning slopen en deze ergens anders op het perceel opnieuw bouwen. Ook wil hij een aantal bedrijfsgebouwen slopen. Er wordt 1 bedrijfsgebouw aan de nieuwe bedrijfswoning gebouwd. De bestaande kas wordt kleiner gemaakt. De bedrijfswoning en het bedrijfsgebouw passen binnen het bestemmingsplan Zuidplas Noord. Volgens het bestemmingsplan mag de nieuwe bedrijfswoning alleen binnen de aanduiding ‘bedrijfswoning’ worden gebouwd. De nieuwe bedrijfswoning komt buiten deze aanduiding te staan, daarom moet er afgeweken worden van het bestemmingsplan. Het college wordt gevraagd om medewerking te verlenen aan het verzoek.
Zaaknummer: 0627151308
Mandaatbesluit beslissing op bezwaar
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Het mandaatbesluit beslissing op bezwaarschrift vast te stellen.
Samenvatting raad en pers:
Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester hebben besloten om de beslissingen op de bezwaarschriften te mandateren aan de concernmanager Bedrijfsvoering. Het mandaat geldt in sommige gevallen niet. In dat geval blijft het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester bevoegd.
Zaaknummer: 0627155913
Taakstelling huisvesting statushouders 2024 en urgenten 2023
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Bijgevoegd memo over de stand van zaken taakstelling huisvesting statushouders 2024 en aantal urgenten 2023 in Waddinxveen ter informatie naar de gemeenteraad te sturen.
Samenvatting raad en pers:
Zodra asielzoekers een verblijfsvergunning in Nederland krijgen, worden ze statushouders. Elk half jaar moeten gemeenten een aantal statushouders huisvesten. Dit heet een taakstelling. De Rijksoverheid bepaalt per gemeente de taakstelling. De taakstelling hangt af van het aantal inwoners van een gemeente en het verwachte aantal statushouders in Nederland. Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland geeft in opdracht van de gemeente invulling aan de taakstelling door statushouders met voorrang een socialehuurwoning toe te wijzen. Ook woningzoekenden met een urgentieverklaring krijgen voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Met een memo wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken van de taakstelling van de huisvesting van statushouders in de eerste helft van 2024 en aantal urgenten in 2023 in de gemeente Waddinxveen.
Zaaknummer: 0627160762
Bezwaar tegen besluiten n.a.v. handhavingsverzoeken
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- De overwegingen uit het advies van de commissie bezwaarschriften over te nemen, en het door bezwaarmaker ingediende bezwaarschrift ontvankelijk en ongegrond te verklaren.
- Het besluit waartegen bezwaar is gemaakt van 29 februari 2024 in stand te laten en het besluit waartegen bezwaar is gemaakt van 17 april 2024 onder aanvulling van de motivering in stand te laten.
- Bijlagen 1 t/m 4 niet openbaar te maken op grond an artikel 5.1, tweede lid, sub e van de Wet open overheid.
Samenvatting raad en pers:
Het college heeft op 29 februari 2024 een besluit genomen op het verzoek van een inwoner om handhavend op te treden tegen de bouwwerkzaamheden op een perceel aan de Oranjelaan. Daarnaast heeft het college op 17 april 2024 het verzoek van dezelfde inwoner om handhavend op te treden tegen het gebruik op het perceel afgewezen. Tegen deze besluiten is bezwaar gemaakt. De commissie bezwaarschriften heeft over deze bezwaren een advies uitgebracht. Daarin geeft de commissie aan dat de besluiten van het college rechtmatig en redelijk zijn. Het college heeft het advies van de commissie overgenomen en besloten de bezwaarschriften ongegrond te verklaren.
Zaaknummer: 0627159055
Collegevoorstel tegemoetkoming historische planschades Kerkweg-Oost 155-157a
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- De aanvragers van planschadevergoeding die in de periode 2019-2020 planschade hebben ontvangen als gevolg van het bestemmingsplan “Kerkweg-Oost 155-157-157A” te compenseren. Zij krijgen compensatie voor het verschil in beoordeling van hun planschadeverzoek in vergelijking met later toegekende planschadevergoedingen als gevolg van het bestemmingsplan “Kerkweg-Oost 155-157-157A”;
- Om geheimhouding op de bijlagen van dit collegevoorstel te leggen op grond van artikel 87 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2 sub e van de Wet open overheid.
Samenvatting raad en pers:
inds de vaststelling van het bestemmingsplan “Kerkweg-Oost 155-157-157A” zijn er 6 planschadeverzoeken ingediend die zien op deze ontwikkeling. De planschadevergoedingen dienen ter compensatie van de waardevermindering van omliggende eigendommen als gevolg van de bestemmingsplanwijziging. De planschadeverzoeken zijn in twee perioden behandeld. Na de toewijzing van de eerste 3 planschadeverzoeken is er nieuwe informatie naar boven gekomen. Op basis hiervan heeft het college van burgermeester en wethouders besloten om uit coulance het verschil dat deze informatie maakt voor de reeds toegekende planschadevergoedingen te compenseren middels een vergoeding aan de aanvragers van de planschadevergoeding.
Zaaknummer: 0627156156
Jaarprogramma Centrumtaken
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Het vaststellen van het Jaarprogramma Centrumtaken 2024 sociaal domein Midden Holland als addendum op het in oktober 2023 vastgestelde Jaarprogramma 2024 regionale taken sociaal domein Midden-Holland.
- Het informeren van de raad over het Jaarprogramma Centrumtaken 2024 via bijgevoegde raadsmemo, nadat alle colleges in Midden-Holland hiertoe gelijkluidend hebben besloten.
Samenvatting raad en pers:
Het Jaarprogramma Centrumtaken 2024 voor het sociaal domein in Midden-Holland is vastgesteld. Dit programma richt zich op Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen en Vrouwenopvang. Het bouwt voort op eerdere regionale besluiten en visies, zoals ‘Scherper aan de Wind’.
Zaaknummer: 0627155990
Overdracht Centrumtaken
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Het aangaan van de bijgevoegde wijzigingsovereenkomst ‘Overdracht centrumtaken Regionale Werkorganisatie Midden-Holland’ met terugwerkende kracht per 1 januari 2024.
- De raad informeren over de overdracht van centrumtaken en de dienstverleningsovereenkomst via het bijgevoegde raadsmemo, nadat alle colleges in Midden-Holland hiertoe gelijkluidend hebben besloten.
Samenvatting raad en pers:
De vijf gemeenten in de regio Midden-Holland hebben besloten om vanaf 2024 gezamenlijk de bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen voor Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang. Dit gezamenlijke beheer van deze “centrumtaken” is een uitbreiding van hun huidige samenwerking op het gebied van Jeugd en de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Zaaknummer: 0627121740
Toestemmen aangaan GR jeugd en WMO Midden-Holland
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- De weging van de zienswijzen op het ontwerp Gemeenschappelijke Regeling Jeugd en Wmo Midden-Holland door het Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein (BOSD) vast te stellen.
- De gemeenteraad te verzoeken toestemming te verlenen aan het college om de Gemeenschappelijke Regeling Jeugd en Wmo Midden-Holland aan te gaan.
Samenvatting raad en pers:
De vijf gemeenten in Midden-Holland, dit zijn Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen gaan de samenwerking versterken in het sociaal domein. De gemeenten regelen die samenwerking in een Gemeenschappelijke Regeling (GR). De GR heeft als hoofdtaak het contracteren van aanbieders die diensten aanbieden op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdwet. Voor het aangaan van deze GR is
toestemming van de vijf gemeenteraden nodig.
Zaaknummer: 0627158123
Raadsmemo Transformatieplan Gedeelde Zorg
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- De raadsmemo ‘Transformatieplan Gedeelde Zorg’ ter informatie aan te bieden aan de gemeenteraad.
Samenvatting raad en pers:
In regio Midden-Holland is er in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) door Gedeelde Zorg, in samenwerking met zorgaanbieders, gemeenten en welzijnspartijen, gewerkt aan het Transformatieplan Gedeelde Zorg. In dit plan zijn 10 veranderopgaven opgenomen die bijdragen aan de IZA-doelen in onze regio. De overkoepelende doelen zijn het toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit houden van zorg en welzijn (met specifieke aandacht voor het personeelstekort in onze regio. De inzet van gemeenten richt zich hoofdzakelijk op preventie, samenwerken in de dorpen en wijken, kwetsbare ouderen en mentale gezondheid. Bij goedkeuring van het plan door de zorgverzekeraar vindt toekenning van transformatiemiddelen plaats, ook aan gemeenten, om het plan tot uitvoer te brengen.
Zaaknummer: 0627153727
Plan van Aanpak Verkeersproblematiek Poldergebied-Brugweg
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- Het Plan van Aanpak variantenstudie Poldergebied Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen vast te stellen.
- De variantenstudie uit te laten voeren naar de nulvariant en 3 maatregelen met het hoogst oplossend vermogen.
- De kosten van € 79.000,- voor de uitvoering van de variantenstudie te dekken uit het projectbudget Verkeersknelpunt Brugweg.
Samenvatting raad en pers:
Gemeente Waddinxveen geeft in het collegeprogramma prioriteit aan het oplossen van een aantal verkeersknelpunten, waaronder de Brugweg. Sinds 2021 werken we samen met gemeente Bodegraven-Reeuwijk om de verkeersproblematiek in het poldergebied te verminderen. Naar aanleiding van de gezamenlijke bestuursopdracht is invulling gegeven aan het opstellen van een plan van aanpak. Het plan van aanpak heeft als doel om een variantenstudie uit te voeren, waarbij op een juiste wijze de haarbaarheid per variant wordt onderzocht. Beide colleges hebben op 9 juli 2024 het plan van aanpak vastgesteld en besloten de variantenstudie uit te voeren. De kosten van de uitvoering van deze variantenstudie bedraagt voor gemeente Waddinxveen € 79.000,-.
Zaaknummer: 0627155988
Benoeming leden commissiebezwaarschriften en aanwijzing secretarissen
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- De volgende drie leden voor de commissie van de bezwaarschriften te benoemen: mevrouw R. Weggemans; de heer R. Hofma; mevrouw S. Tihouna.
- De volgende twee secretarissen voor de commissie van de bezwaarschriften aan tewijzen: mevrouw E. de Vos; mevrouw A. del Rio.
Samenvatting raad en pers:
Het college heeft drie nieuwe leden van de commissie bezwaarschriften benoemd. Het is de taak van de commissie om het college te adviseren over te nemen beslissingen op bezwaarschriften. Ook wijst het college twee secretarissen van de commissiebezwaarschriften aan.
Zaaknummer: 062751773
Startnotitie Perspectief Waddinxveen 2050: visie op groei
Het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen besluit:
- De raadsmemo Werksessie Perspectief Waddinxveen 2050 vast te stellen en aan de raad ter informatie toe te zenden.
Samenvatting raad en pers:
Op 4 september 2024 is een besloten werksessie voor raads- en commissieleden over het Perspectief Waddinxveen 2050, visie op groei. In het memo wordt de raad geïnformeerd over de voortgang van het project Perspectief Waddinxveen 2050, visie op groei. Daarnaast is het belang van de bijeenkomst toegelicht en het programma.
Zaaknummer: 0627155982
koopovereenkomst Beukenhof
Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester, ieder handelende in zijn/haarbevoegdheid, besluiten:
- Een koopovereenkomst te sluiten met De Langen & Van den Berg over de ontwikkeling van de locatie Beukenhof in het Sleutelkwartier;
- Op grond van artikel 87 van de Gemeentewet juncto art. 5.1 lid 2 sub b en f van de Wet openoverheid (Woo) wordt er geheimhouding gelegd op de koopovereenkomst (bijlage 1) en op bijlage 5 van de koopovereenkomst (aanbiedingsdocumenten);
- Om de geheimhouding ten aanzien van de koopovereenkomst te laten voortduren tot aan de juridische levering van de locatie Beukenhof;
- Om de geheimhouding op bijlage 5 van de koopovereenkomst (aanbiedingsdocumenten) te laten voortduren tot dat het bevoegd gezag de geheimhouding opheft;
- De wethouder, mevrouw F. Vleij, wordt volmacht gegeven om de overeenkomst namens de gemeente te ondertekenen.
Samenvatting raad en pers:
Waddinxveen heeft besloten de koopovereenkomst voor de Beukenhof te tekenen. In mei 2024 heeft het college al ingestemd met de selectie van De Langen & Van den Berg als ontwikkelende partij. Het tekenen van de overeenkomst maakt de ontwikkeling van 25 voornamelijk betaalbare appartementen en een commerciële voorziening op de locatie mogelijk.