Ondernemersverhaal van Michèl
De circulaire scan leverde ons veel goede tips op
Bij Van den Hondel Prefab staat circulariteit hoog op de agenda. Directeur Michèl van den Hondel onderzoekt hoe je van gebruikt hout nieuwe producten kan maken. Hij liet een circulaire scan uitvoeren binnen zijn bedrijf en is blij met de tips die hij kreeg.
“En nee, ik ben zeker niet het meest duurzame type. Maar ik vind het wel belangrijk om te kijken wat we kunnen doen om deze wereld een stukje beter te maken en goed achter te laten voor de volgende generatie. Ik geloof wel dat we daar als bedrijf iets mee moeten. Heel concreet doen we dat bijvoorbeeld met een pand dat compleet gasloos is en bij goed weer wordt verwarmd door de zonnepanelen. En ons wagenpark bestaat volledig uit elektrische en hybride auto’s.”
“Ons bedrijf is opgericht in 2015 en telt inmiddels 35 medewerkers. We zijn actief in de woning- en utiliteitsbouw waar we bijvoorbeeld buitenbergingen, dakkapellen en luifels voor maken. Maar ook losse onderdelen zoals frames en rekwerken. Het hout dat we hiervoor gebruiken is vurenhout en komt uit duurzaam beheerde bossen in Scandinavië. We hebben ook het STIP-keurmerk, waarmee we garanderen alleen maar verantwoord hout te gebruiken. Dus we doen al behoorlijk wat op dat gebied.”
Nieuwe inzichten dankzij de circulaire scan
“We hebben recent een circulaire scan laten uitvoeren binnen ons bedrijf. Hartstikke mooi dat we dit kregen aangeboden door de gemeente Waddinxveen. Ik vond het erg interessant om aan deel te nemen, omdat het je mooie nieuwe inzichten geeft. Zowel in wat je al doet aan circulariteit, maar ook op welke punten er nog winst te behalen valt. De scan werd uitgevoerd door Mariska de Bruijn, circulair expert bij Cirkellab. Ik denk dat zij hier ongeveer twee uur op bezoek is geweest. Daarna kregen we een mooi verslag met goede tips over afval vermijden en verpakkingen recyclen.”
“Een andere aanbeveling was om te onderzoeken hoe circulariteit een rol kan spelen in ons werk. En dan met name in de materialen die we daarvoor gebruiken. Dit past perfect bij de projectgroep van Sloopcheck waar we sinds een jaar bij zijn aangesloten, samen met nog vijf bedrijven uit Zuid-Holland. Het idee is dat we met elkaar onderzoeken hoe we nieuwe producten kunnen ontwikkelen van gebruikt hout. Ik noem het ook wel eens tweedehands hout. Heel interessant om mee bezig te zijn.”
Mooi om onze producten volledig circulair te maken
“Het is geen makkelijke zoektocht, maar ik steek er graag mijn energie in. Want het zou toch mooi zijn als we producten die uit één soort hout bestaan, volledig circulair kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenbergingen die we maken achter nieuwbouwhuizen. De uitdaging zit ‘m vooral in het volume, oftewel de hoeveelheid. We plaatsen zo’n 1500 bergingen per jaar, en daar heb je dus heel veel hout voor nodig. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Zo hebben we binnenkort een afspraak met een bedrijf dat spijkers uit het gebruikte hout haalt en het hout zaagt en bijschaaft. Daarmee zetten we weer een mooie stap in de goede richting. Als het uiteindelijk lukt, dan kan het onderaan de streep veel voordeel opleveren.”
Een groene offerte om de klant een keuze te geven
“Het mag dan wat tijd en energie kosten, maar ik zie absoluut veel voordelen van investeren in circulariteit. Het vraagt daarnaast ook een beetje om goede wil bij onze klanten. In het kader daarvan kwam uit de scan nóg een leuke tip. We krijgen namelijk steeds meer te maken met producten die bio-based zijn, zoals isolatie van duurzame materialen. Heel mooi natuurlijk, maar wel duurder in aanschaf. Het idee is om bij de offerte een extra ‘groene offerte’ toe te voegen, waarin we dat uitleggen en zeggen: ‘Als je kiest voor dit product, kost het wat meer, maar zo draag je wel bij aan een betere wereld.’ Wat mij betreft een mooie tip waar we zeker iets mee kunnen.”