Waddinxveen onderneemt circulair: doet u mee?

Ambitieuze ondernemers bouwen in Waddinxveen aan een circulaire toekomst. Aan een toekomst waarin afval verdwijnt en grondstoffen eindeloos hergebruikt worden. Een toekomst waarin duurzaamheid en een sterk en toekomstbestendig verdienmodel hand in hand gaan.

Laat u op deze pagina inspireren door collega-ondernemers uit Waddinxveen. Doe een test om te onderzoeken hoe circulair u al bent. En lees onze handige tips. Zo bouwen we samen aan onze circulaire toekomst.

Denk, durf en doe: want elke stap telt

Maakbedrijf Botau is een van de circulaire koplopers in de gemeente Waddinxveen. Voor directeur Deimond Nasiri is duurzaam denken vanzelfsprekend.

We willen goed zorgen voor de aarde, voor onze mensen én voor ons bedrijf.

De circulaire scan leverde ons veel goede tips op

Het moet en-en-en zijn: goed voor de klant, goed voor ons bedrijf en goed voor de wereld

Hoe circulair is uw bedrijf al?

Circulariteit is de toekomst: voor uw bedrijf, voor onze gemeente én voor onze planeet. Wilt u weten hoe circulair uw bedrijf al is? Geef dan antwoord op de negen vragen. Dat kost u slechts twee minuten.

Zes handige tips

Kijk kritisch naar wat uw bedrijf nu precies doet. Wat kunt u doen om minder grondstoffen te verbruiken? Kunt u diensten aanbieden in plaats van producten? Of samenwerken met andere bedrijven om reststromen te benutten? Wat voor de ene organisatie afval is, kan voor een andere organisatie nog waarde hebben.

Onderzoek waar er in uw bedrijf verspilling voorkomt en pak dit aan. Misschien kunt u wel zuiniger omgaan met energie, grondstoffen en materialen en zo verspilling in de keten voorkomen. Overweeg betere en slimmere technieken of gebruik minder.

Moedig hergebruik binnen uw bedrijf of bij uw klanten aan. Verkoop bijvoorbeeld producten die een lange levensduur hebben en ook meerdere keren gebruikt kunnen worden. Of geef klanten de mogelijkheid om gebruikte producten bij u in te leveren. De waardevolle materialen en grondstoffen daaruit kunt u dan weer hergebruiken.

Maak het voor klanten en medewerkers makkelijk om kapotte producten te repareren. Bied reparatie als een extra dienst aan. Kijk ook kritisch naar uw eigen machines en gebruiksvoorwerpen. Is die bureaustoel echt kapot, of kunt u er ook een nieuw wieltje onder (laten) zetten?

Kijk of u gebruikte producten of apparaten opnieuw kunt gebruiken door ze op te knappen. Misschien kunt u een oude inventaris of apparaten wel herstellen in plaats van een nieuwe te kopen. Dit bespaart kosten en geeft materialen een nieuw leven.

Zorg dat u al het afval in uw bedrijf apart inzamelt. Daardoor is het makkelijker te recyclen én kost afvalinzameling ook minder geld. Werk samen met lokale afvalverwerkers of circulaire bedrijven om materialen een tweede leven te geven. Zelfs in een kantooromgeving kunt u klein beginnen, bijvoorbeeld met het scheiden van papier, plastic en glas.

U hoeft niet alles tegelijk te doen. Kies één proces of product dat u circulair kunt maken en breid dit later uit. Het belangrijkste is dat u begint en blijft leren. Kleine stappen maken samen een groot verschil.

Meld u aan voor kennisplatform

Al bijna 20 ondernemers gingen u voor!

Circulair ondernemen doen we samen. Of u nu net begint na te denken over uw circulaire doelen of uw verdienmodel al volledig heeft omgegooid. In ons kennisplatform vindt u inspiratie, oplossingen en gelijkgestemden. We ontmoeten elkaar vijf keer per jaar in de omgeving van Waddinxveen en deelname is gratis. Bouwt u mee aan een circulair Waddinxveen?