Tuincoach
Wilt u van uw tuin ook een groen thuis maken? Een plek waar u verkoeling heeft door de planten en dieren en insecten zich thuis voelen. Maar misschien weet u niet waar u kunt beginnen? Of u vindt het gewoon fijn dat er een keer iemand met u meekijkt. Dan is een gesprek met een van de Waddinxveense vrijwillige tuincoaches iets voor u. Het gesprek is voor inwoners van gemeente Waddinxveen gratis. Het maakt niet uit of woningeigenaar of huurder bent.
Vrijwillige tuincoaches zijn inwoners van Waddinxveen met een passie voor groen. Door hun training en eigen ervaring hebben zij kennis over het groener maken van tuinen. Deze kennis delen ze graag met u. Dit allemaal om van uw tuin een groenere plek te maken waar u minder last heeft van hitte en wateroverlast. En waar dieren en insecten zich beter thuis voelen.
Tijdens een gesprek bij u thuis geeft de coach u tips en advies waarmee u uw tuin groen kunt inrichten. De coach kijkt bijvoorbeeld hoe u regenwater kunt opvangen. Of welke planten bijdragen aan de biodiversiteit van Waddinxveen. Na het gesprek ontvangt u een verslag met praktische tips en adviezen waarmee u zelf aan de slag kunt. Daarmee geniet u snel van uw groene thuis.
- Ruim op: Haal oude bladeren weg en snoei vaste planten. Zorg ervoor dat uw snoeischaar scherp is en snoei alleen soorten die daar in het voorjaar tegen kunnen. De enige bomen die u pas in de zomer moet snoeien zijn de ABC-bomen: de esdoorn (Acer), berk (Betulus) en haagbeuk (Carpinus). Ook de notelaar (Juglans regia) en verschillende druivensoorten (Vitis) horen bij de ABC-bomen.
- Zorg voor een gezonde bodem: Strooi compost op de bodem en schoffel dit zachtjes door de aarde. Daar worden uw bodem én uw planten blij van. Een gezonde bodem is een gezonde tuin.
- Verwijder onkruid: Verwijder kruiden die u liever niet in uw tuin heeft. Het liefst met wortel en wanneer de grond vochtig is. Gebruik bodembedekkende planten om ervoor te zorgen dat onkruid minder terugkomt.
- Verzorg het gras: Na de winter heeft uw gras wat liefde nodig. Belucht het gazon, verwijder mos en dood gras, zaai kale plekken in en bemest het gazon met natuurlijke mest. Maai niet te laag bij de eerste maaibeurt.
- Voeg kleur toe: Zaai eenjarige bloemen voor extra kleur. Gebruik het liefst biologische zaden zonder gif.
- Check de vijver: Verwijder rottende bladeren en planten uit de vijver. Anders gaat de kwaliteit van het water achteruit. Laat verwijderde planten en bladeren enkele dagen aan de rand liggen zodat dieren die tussen de blaadjes zaten terug kunnen naar de vijver.
- Verzorg het terras: Maak het terras schoon met een hogedrukspuit, maar let op dat de druk niet hoger is dan 60-70 bar om schade aan de tegels te voorkomen. Gebruik geen chemische middelen. Daarmee beschadigt u straks uw planten.
Vraag een gratis gesprek aan
Klik op de knop hieronder om een gratis gesprek met een tuincoach aan te vragen. Na het invullen van het formulier neemt een van de tuincoaches contact op met u voor het gesprek.