Hout en Barbecue stoken
Een houtvuur is gezellig. Maar een houtkachel, open haard of barbecue geeft ook rook. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door deze rook. Wilt u toch graag hout stoken?
Volg dan deze tips:
- stook alleen droog hout
- stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
- leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan
- brand de open haard of houtkachel niet bij windstil of mistig weer en hou het stookalert in de gaten
- laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar goed vegen
- zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
- houd ventilatieroosters tijdens het stoken open
- controleer vaak of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen

Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken
Wanneer je in huis je houtkachel, pellet kachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch de houtkachel, pellet kachel of open haard aansteken? Denk aan je buren en raadpleeg eerst de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert. Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.
- Bekijk eerst Stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pellet kachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
- Stook alleen droog hout.
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
- Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
- Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl. Kijk op stookwijzer.nu voordat je wilt gaan stoken.
Stookadvies
Gaat u hout stoken? Bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven. Stook niet bij code oranje of rood en weest voorzichtig bij code geel. Bij mist of windstil blijft de rook en rooklucht namelijk langer hangen in en om het huis. Dat is slecht voor uw gezondheid en die van uw woonomgeving.
Rook- of geurhinder
Als u last heeft van rook of geur van houtstook, ga het gesprek dan aan met uw buren. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kunnen veel schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers maatregelen wil nemen om overlast te beperken. De afdeling bouw en woningtoezicht van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) houdt toezicht op de bouwkundige aspecten van houtstook, zoals bijvoorbeeld de aanleg van de rookafvoer. Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met één van onze deskundigen. Dit kan per e-mail: bwt@odmh.nl of via 088 545 00 01
Meer informatie
Wilt u meer informatie over houtstook? Kijk dan op de websites van Milieucentraal en de GGD.
Meer tips voor het gebruik van een open haard of houtkachel staan op de website van de Omgevingsdienst Midden Hollland.