Jeugdhulp aanvragen
Jeugdhulp is hulp, zorg en ondersteuning voor kinderen onder de 18 jaar en het gezin. Bijvoorbeeld bij problemen met opgroeien en opvoeden, geestelijke gezondheid of vastlopen in het dagelijks functioneren. De jeugdhulp bestaat uit verschillende vormen van zorg, zoals begeleiding, behandeling of (kortdurend) verblijf. Wilt u gebruikmaken van jeugdhulp? Neem dan contact op met Wadwijzer via telefoonnummer 14 0182.
Wilt u uw hulp aanvullen, of verlengen of aanpassen? Vul dan, via onderstaande knop, het formulier Wijzigen, verlengen of stoppen ondersteuning in.
Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.
De gemeente neemt een aanvraag voor verlengde jeugdhulp alleen in behandeling als er wordt voldaan aan de landelijk opgestelde richtlijnen. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met Wadwijzer. Zij leggen u uit welke regels er gelden en geven aan of een aanvraag zinvol is.
Vraagt u voor het eerst Jeugdhulp aan?
Neem dan contact op met Wadwijzer via telefoonnummer 14 0182.
Bent u vanuit Wadwijzer doorverwezen naar het Sociaal Team?
Dan zijn er mogelijkheden om een maatwerkvoorziening in de vorm van Zorg in Natura (ZIN) of Persoonsgebonden Budget (PGB) aan te vragen. Het Sociaal Team maakt een afspraak met u voor een gesprek. Dit gesprek is meestal bij u thuis. Na dit gesprek wordt er een ondersteuningsplan opgesteld. Nadat u akkoord gaat met het ondersteuningsplan worden de afspraken in werking gezet.
Bent u het niet eens met het ondersteuningsplan?
Dan gaat u hier niet mee akkoord. Op het ondersteuningsplan kunt u aantekeningen maken waarmee u niet mee akkoord gaat. Afhankelijk van wat u heeft opgeschreven maakt uw contactpersoon van het Sociaal Team nieuwe afspraken met u.
Zorg in Natura (ZIN)
Als uw kind jeugdhulp krijgt, wordt dit ingekocht bij één van de aanbieders waar de gemeente een contract mee heeft. In dit contract staan de voorwaarden en afspraken waar de aanbieder (en de gemeente) zich aan moet houden. Ook zijn betalingsafspraken gemaakt. Heeft u hulp gekregen voor ZIN, dan wordt de hulp voor u financieel automatisch geregeld.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag van de overheid waarmee u zelf uw zorg of hulp betaalt. Alle voorwaarden vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In een persoonlijk plan kunt u motiveren waarom u niet kiest voor maatwerk in de vorm van Zorg in Natura. Uw contactpersoon uit het Sociaal Team besluit aan de hand van de hulpvraag wat passende hulp is. Als u een PGB krijgt wordt de zorgverlener uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt daarna online zien wat uw budget is en wat u daarvan heeft uitgegeven. Voordat de hulp start is het belangrijk goede afspraken met uw zorgverlener te maken, zoals wat te doen bij ziekte en vakantie.
De gemeente stuurt binnen 6 weken, nadat u een melding doet, een ondersteuningsplan naar u toe. Na het ondertekenen van het plan, neemt de gemeente binnen 2 weken een besluit en stuurt dit naar u toe.
Ja, Alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers die te maken hebben met jeugdhulp, hebben recht op een onafhankelijk vertrouwenspersoon. U kiest zelf met welke lokale vertrouwenspersoon u contact opneemt. De contactgegevens vindt u hieronder.
Harry Weijs, 06 21823756, h.weijs@gmail.com
Fatima Kalai-El Mousaoui, 06 34855933, fatimakalai@live.nl
Komt u er niet uit met de vertrouwenspersoon of is dit niet passend in uw situatie? Dan kunt u terug bij het advies- en klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ/jeugdstem).
De vertrouwenspersonen van AKJ kunt u bellen via telefoonnummer 088 555 10 00 (gewone belkosten). Chat (maandag t/m donderdag van 16:00 tot 20:00 uur en vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur) of mail naar info@akj.nl
- Is er sprake van een levensbedreigende situatie of acute onveiligheid? Bel 112
- Is er geen spoed, maar heeft u wel politie nodig? Bel 0900 8844 (politie)
- Is er sprake van een onveilige situatie en bent u bekend bij het Sociaal Team: belt u binnen kantoortijden met het Sociaal team via 14 0182. Buiten kantoortijden en in het weekend belt u met het Crisis Interventie Team (onderdeel van Kwadraad) via 088 900 4000.
- Heeft u depressieve gedachten en denkt u aan zelfdoding? Bel of chat met 113 of kijk op de website www.113.nl.