Melding gevonden en gewonde dieren

Heeft u een dier gevonden of is uw (huis)dier vermist? Neem dan contact op met de dierenambulance van Stichting Centrum voor Dierenhulpverlening via telefoonnummer 0182 529 059. De dierenambulance is er ook voor dode, achtergelaten of vrijgelaten dieren zoals watervogels of konijnen. Katten en honden worden naar Dierenopvangcentrum Gouda gebracht.

Ja dat kan. Neem dan contact op met Stichting Centrum voor Dierenhulpverlening in Gouda via telefoonnummer 06 21578929.

Haal het dier niet zelf weg. Zijn het een paar vissen dan kunt u dit melden bij de dierenambulance of bij de gemeente. De gemeente regelt iemand om de vissen op te ruimen. Liggen er veel vissen in het water dan neemt u contact op met het waterschap. Zij onderzoeken de waterkwaliteit en kijken wat de oorzaak is van de vissterfte.

Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak. Ook niet als deze heel klein is. U kunt wel:

  • het dier laten ophalen door de dierenambulance;
  • het dier laten begraven of cremeren;
  • het dier begraven in eigen tuin of op eigen terrein: het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Is uw pony, geit of schaap overleden? Meld dit meteen bij het destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. U mag een hobbydier niet begraven op eigen terrein.

De Amerikaanse rivierkreeft komt in de Nederlandse natuur voor. Wanneer de kreeften op zoek gaan naar een partner, lopen ze vaak vanuit het water de oever op. De kans is daarom groot dat u een kreeft ziet op een fiets- of wandelpad langs het water. Wanneer u een rivierkreeft tegenkomt, laat deze dan met rust. Het is belangrijk dat de kreeft niet wordt verplaatst, zodat geen verdere verspreiding komt. De Amerikaanse rivierkreeft is niet beschermd, maar staat wel op de Unielijst invasieve exoten. Daarom mogen deze alleen met een vergunning gevangen worden. U mag zonder vergunning de kreeft niet vangen. U kunt wel een melding maken via www.waarneming.nl. Door een melding te maken, vergroot u daarmee de kennis over rivierkreeften.

U kunt bij de gemeente geen melding doen van overlast van duiven, kauwen of meeuwen.

  • Voor overlast van ongedierte zoals muizen en ratten neemt u contact op met een bedrijf die ongedierte bestrijdt.
  • Heeft u overlast van een blaffende of bijtende hond? Dan belt u met de politie via telefoonnummer 0900 8844.