Oplaadpaal elektrische auto aanvragen

Gemeente Waddinxveen stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Elektrische auto’s worden aan speciale laadpalen opgeladen. Deze vindt u op veel locaties en ook bij parkeerplaatsen aan de openbare weg. Via deze laadpalen zijn de auto’s binnen 3 tot 7 uur helemaal vol. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact. De aansluiting en stekker zijn hiervoor anders.

U kunt via www.laadpaalnodig.nl een laadpaal aanvragen. De aanvraag en het plaatsen van een laadpaal duurt op dit moment gemiddeld 9 tot 12 maanden.

Als u op eigen terrein een laadpunt wilt maken, zoekt u zelf een bedrijf die deze aansluiting maakt. U mag dan een laadkabel vanuit uw huis over de stoep leggen. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Wel moet u zich houden aan onderstaande regels

Wat zijn de regels?

  • Er mag geen oplaadkabel over of op de rijbaan of fietspad gelegd worden.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en schade aan de kabel wanneer deze over de stoep ligt om de auto op te laden.
  • U bent verantwoordelijk voor de veiligheid en toegankelijkheid van de stoep en u moet altijd een rubberen kabelmat over de kabel leggen.
  • U bent aansprakelijk wanneer u de veiligheid op de stoep in gevaar brengt.
  • U mag geen openbare parkeerplek claimen. Ook niet de parkeerplek dicht bij uw elektrische oplaadpaal. Iedereen mag parkeren op deze plek wanneer deze beschikbaar is.
  • Als de auto niet opgeladen wordt, zorgt u ervoor dat de stoep vrij is.
  • De kabel mag het beheer en onderhoud van de openbare ruimte niet hinderen, zoals beschreven in de APV.
  • Door brandveiligheid is het verboden een kabel over de stoep leggen rechtstreeks uit een woning of bedrijf. 
  • De kabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto.
  • U legt de kabel langs de stoep.
  • Informeer uw buren over de aanvraag van de laadpaal. Als buren veel weerstand geven, kunt u alsnog een openbare laadpaal in de buurt aanvragen.

De aanvraag en het plaatsen van een laadpaal duurt gemiddeld 41 weken.

Equans gaat op termijn voorspellen waar laadpalen moeten komen. Daarmee kan de aanvraagtijd korter worden.

Wilt u meer weten over laadpalen voor elektrische auto’s, vul dan het contactformulier in. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Wilt u een oplaadpunt maken op uw eigen parkeerplaats? Dan heeft u toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren. Een VvE mag eigen voorwaarden stellen voor de plaatsing van de laadpaal. Vraag naar de voorwaarden bij uw Vereniging van Eigenaren. Of bekijk de informatie op rijksoverheid.nl.

Het proces van het aanvragen van een laadpaal tot het plaatsen van de laadpaal bestaat uit 11 stappen. Als een stap vertraging heeft, dan heeft dit meteen gevolgen voor de doorlooptijd.

Voor de wachttijd zijn meer redenen. Door de groei van het aantal elektrische auto’s is de vraag voor laadpunten toegenomen. De aanvragen worden behandeld in de volgorde waarin ze binnen zijn gekomen. In 2024 is er bij de gemeente een achterstand ontstaan waardoor het verwerken van de lopende aanvragen langer kan duren. Iedere aanvraag heeft tijd nodig voor de afhandeling. Er wordt ook een verkeersbesluit genomen. Als er bij een verkeersbesluit een zienswijze is ingediend, loopt de doorlooptijd op. Daarna regelt Equans de aansluiting en plaatst de laadpaal. Ook Equans heeft te maken met meer aanvragen waardoor de uitvoering langer duurt.

De gemeente heeft een contract afgesloten met Equans: zij plaatsen de laadpalen. Equans regelt uw aanvraag verder. De status van uw aanvraag voor een laadpaal volgt u online via het E-rijdersportaal van Equans. Hierin ziet u de status van uw eigen aanvraag maar ook aanvragen van anderen. In dit portaal worden geen persoonlijke gegevens gedeeld.