Tuincoach worden: geen blad voor de mond

Wilt u vrijwilliger worden maar wel meer flexibiliteit hebben in uw agenda? Houdt u van (advies geven over) groen en wilt u andere mensen daarbij helpen? Word dan net als Rienk (41) tuincoach!
Rienk had al als kleine jongen een passie voor natuur. Dit begon op de basisschool waar hij zijn eigen schooltuin had. Thuis hielp hij zijn ouders in de tuin en in zijn tienerjaren werkte hij in Boskoop op de tuin. Hier leerde hij meer over het werken in het groen. Gaandeweg ging hij meer lezen over tuinieren en het ontwerpen van tuinen. Hij ontdekte dat in de natuur alles met elkaar is verbonden. Al beseffen wij dit niet altijd, mensen maken hier ook deel van uit.
Waarom wilde je tuincoach worden?
“Ik hoorde via mijn buurvrouw over de tuincoaches van Waddinxveen. Na mijn aanmelding bij Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen heb ik een training gedaan. Deze training was geregeld door de gemeente. Als ik met inwoners praat of op bezoek kom, vinden de meesten natuur belangrijk. Ze willen wel graag een groene tuin, maar weten niet altijd goed waar ze moeten beginnen. Het bestraten van de tuin of zelfs asfalteren lijkt dan de makkelijkste keuze. Maar niet je hele tuin hoeft vol te liggen met tegels om te genieten van je eigen buitenruimte.”
“Elke dag maken we keuzes, zoals welke kleren we kopen, welke serie we kijken en duizenden andere keuzes. Maar als het om tuinen of tuinieren gaat, missen we soms kennis en worden we onzeker. Dit is waar ik graag mensen bij wil helpen.”
Kost het vrijwilligerswerk als tuincoach je veel tijd?
“Het is voor mij een kleine investering om mensen te adviseren over de voordelen van het tuinieren. Onze natuur kan wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld met de biodiversiteit. Daarnaast helpt tuinieren bij het verbeteren van onze fysieke gezondheid én onze mentale gezondheid. Niemand kan meer ontkennen dat dit belangrijk is in deze tijd.”
Welke vragen krijg jij als tuincoach van inwoners?
“De vragen zijn divers. De ene persoon wil weten hoe de tuin onderhoudsvriendelijker in te richten en de ander wil meer insecten en vogels in de tuin krijgen. Een van de onderwerpen waar ik vragen over krijg is afwatering bij veel regen. Je hoeft echt geen plassen water in je tuin te hebben, daar zijn simpele oplossingen voor.”
Welke tips en adviezen geef je mensen zoal mee?
“In het kort: stenen eruit en groen erin! Tuinen vol tegels zijn verleden tijd, helemaal nu de gemeente gratis je tegels ophaalt als je gaat vergroenen. Natuurlijk heb je altijd iets van tegels nodig voor je tuinmeubels of de groenbak, maar echt niet de hele tuin vol. Mijn persoonlijke advies: Ga naar buiten en kijk rond. Denk na over hoe je jouw tuin wilt gebruiken en betrek je gezin/medebewoners bij de invulling en het ontwerp van de tuin. Ik help mensen daar graag bij. Belangrijk is om te erkennen dat iedereen zijn eigen ideeën en wensen heeft. Voer je plan daarna uit en doe dit zoveel mogelijk samen. Het hoeft echt niet veel geld of tijd te kosten. Wees ook niet bang om fouten te maken. Hiervan leer je. Ik heb ontelbare fouten gemaakt en (meestal) ervan geleerd. De natuur is veerkrachtig en herstelt sneller dan je denkt. “
Waarom moeten meer mensen aansluiten bij de tuincoaches in Waddinxveen?
“De natuur strekt verder dan de gemeentegrenzen van Waddinxveen, maar dit is jouw kans om een verschil te maken op lokaal niveau. Sluit je aan, laat je onderwijzen en ga eropuit! Leer de mensen kennen in je omgeving en probeer ze te helpen en te enthousiasmeren voor een groenere tuin. Dat maakt Waddinxveen toch zoveel mooier? “
Bent u enthousiast geworden na het verhaal van Rienk? Wilt u zelf tuincoach worden of zoekt u advies voor uw eigen tuin? Neem dan contact op met Dion Bremmer en stuur een e-mail naar d.bremmer@waddinxveen.nl of bel met 14 0182.