Omgevingsprogramma Verkeer: knelpunten en adviezen in kaart
Het nieuwe Omgevingsprogramma Mobiliteit & Verkeer is opgesteld om het toenemende verkeer in goede banen te leiden. Het programma, dat van 19 december 2024 tot 31 januari 2025 ter inzage ligt, beschrijft verkeersknelpunten en geeft advies voor 75 maatregelen binnen de gemeentegrens van Waddinxveen. De adviezen dragen bij aan een veilig en toekomstbestendig verkeersnetwerk.
Basis voor een goed en veilig verkeersnetwerk
In het omgevingsprogramma staat een opsomming van verkeersknelpunten en adviezen voor in totaal 75 verkeersmaatregelen. Het uitgangspunt is dat wegen en paden voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer logisch en veilig ingericht moeten zijn. De adviezen gaan bijvoorbeeld over standaard snelheden binnen en buiten de bebouwde kom, minder vrachtverkeer in de kern, voorrang voor voetgangers en fietsers en het uitbreiden van het wegennet. Wethouder Femke Vleij (Verkeer en Vervoer):
Het nieuwe omgevingsprogramma brengt een aantal dingen duidelijk in kaart, en daar zijn we blij mee. Het geeft richting en is een basis waar we mee verder kunnen. Dit programma helpt om goede toekomstgerichte keuzes te maken voor een betere verkeersveiligheid. Dat doen we voor alle weggebruikers, van jong tot oud.
Wanneer werkzaamheden uitgevoerd worden is nog niet bekend
De geadviseerde maatregelen zijn te verdelen in klein en groot, korte termijn en lange termijn. Tot en met 31 januari kunnen zienswijzen op het programma worden ingediend. Na verwerking van de zienswijzen beslist het college van burgemeester en wethouders over welke knelpunten en maatregelen aangepakt worden. Een uitvoeringsagenda moet duidelijkheid geven welke maatregelen wanneer uitgevoerd kunnen worden. De planning is uiteraard ook afhankelijk van het beschikbare budget. Voor sommige projecten zoals de Brugweg geldt een eigen planning en budget.
Wensen en knelpunten zijn samen in kaart gebracht
Bij het opstellen van het omgevingsprogramma zijn inwoners, experts en andere belanghebbenden betrokken. Een online vragenlijst via Waddsup, ingevuld door 1.250 inwoners, bracht aandachtspunten als snelheid, veiligheid en parkeren in kaart. Daarnaast zijn diverse metingen uitgevoerd en toekomstscenario’s doorgerekend.