Nijlganzen schrikken niet van laser
Om het aantal nijlganzen te verminderen, hebben we een proef gedaan. In de maanden juni en juli hebben we geprobeerd de nijlganzen op een diervriendelijke manier, met behulp van een laser, van de Petteplas te verjagen. Dat is helaas niet gelukt. De nijlganzen blijken te tam en schrikken niet van de laser.
Jaarlijks trekken er ganzen naar de Petteplas toe voor de ruiperiode
Tijdens de rui kunnen de dieren minder goed vliegen en zoeken in grote aantallen de veiligheid van wateren, zoals de Petteplas, op. Daar zorgen de dieren voor overlast. Ze beschadigen grasland, vervuilen de omgeving met hun uitwerpselen en geven geluidsoverlast. Bovendien brengen ze schade toe aan de biodiversiteit en de nijlgans beperkt diersoorten die van nature in Nederland voorkomen.
We verminderen het aantal nijlganzen door de nesten te bewerken
In 2022 zijn we gestart met nestbewerking om het aantal nijlganzen te verminderen. We gaan actief op zoek naar nesten van onder andere nijlganzen en halen alle eieren uit het nest weg op één na. Hierdoor blijven de nijlganzen op het nest om het overgebleven ei uit te broeden. Ze verplaatsen zich niet en maken geen nieuwe nesten op andere plekken. Dit jaar zijn er al 327 eieren uit de nesten van nijlganzen gehaald.
We onderzoeken hoe we de overlast van Nijlganzen verder kunnen beperken
Nestbewerking zorgt ervoor dat de groei van het aantal nijlganzen beperkt wordt. Om het aantal nog verder terug te dringen onderzoeken we welke maatregelen we nog meer kunnen nemen. Welke maatregelen we precies kunnen nemen is afhankelijk van de regels van de provincie Zuid-Holland.
Het wandelpad en de steiger maken we regelmatig schoon
De nijlganzen vervuilen het wandelpad en de steiger bij de Petteplas met hun uitwerpselen. Iedere week maken we het wandelpad en de steiger schoon zodat inwoners er kunnen blijven wandelen.