Minder restafval door demontagehal

28 november 2024, 13:50

De gemeente Waddinxveen werkt samen met andere gemeenten in de regio en Cyclus aan de oprichting van een demontagehal. Grof huishoudelijk afval, zoals oude meubels en kapotte apparaten, belandt nu vaak bij het restafval. Voor Waddinxveen betekent dit jaarlijks zo’n 687.000 kilo afval, vergelijkbaar met de inhoud van 344 volle vuilniswagens. Met de komst van de demontagehal kan een groot deel van dit afval worden omgezet in herbruikbare grondstoffen, waardoor minder afval naar de verbrandingsoven gaat. 

Door het demonteren van grofvuil gaat de hoeveelheid restafval flink naar beneden

Uit een proef van Cyclus blijkt dat tot wel 85% van grof huishoudelijk afval kan worden gedemonteerd en gescheiden in bruikbare materialen. Hierdoor blijft er minder restafval over dat moet worden verbrand.

Met het starten van de demontagehal zetten we een stap vooruit. Dit is een mooi initiatief waardoor de hoeveelheid restafval naar beneden gaat. 

wethouder Femke Vleij

Meer grondstoffen worden hergebruikt dankzij afvalscheiding

In de demontagehal wordt grofvuil gescheiden in materialen zoals hout, metaal, plastic en schuimrubber. Deze grondstoffen worden vervolgens verwerkt door gespecialiseerde bedrijven en in sommige gevallen zelfs hergebruikt door ateliers en meubelmakers. De demontagehal zorgt er niet alleen voor dat er minder restafval is, er worden ook meer grondstoffen gescheiden en hergebruikt.  

Voor inwoners verandert er niets 

Inwoners kunnen hun grofvuil gewoon naar het Grondstoffenplein brengen. Hier verzamelen we het afval en bekijkt Cyclus welke spullen naar de demontagehal gaan. In de demontagehal worden de spullen uit elkaar gehaald en daarna hergebruikt waar dat kan.  

Afval is een onderdeel van ons dagelijks leven

Afval is een onderdeel van het dagelijks leven, maar hoe we ermee omgaan, maakt een wereld van verschil. Met dit initiatief levert Waddinxveen een belangrijke bijdrage aan de overgang naar een circulaire economie, waarin minder wordt verspild en meer wordt hergebruikt.