Maatschappelijke voorzieningen: komende jaren balans op orde brengen

In de afgelopen jaren groeide Waddinxveen snel en vonden veel mensen woonruimte in
Waddinxveen. In het coalitieakkoord ‘Samen groeien aan de Gouwe’ staat dat we willen dat er weer een goede balans ontstaat tussen woningbouw, maatschappelijke voorzieningen en andere zaken die het prettig wonen en leven maken. Daarom gingen we na de vaststelling van de Visie maatschappelijke voorzieningen aan de slag met het Uitvoeringsprogramma maatschappelijke voorzieningen. Deze week stelde het college van B&W het uitvoeringsprogramma vast. In dit programma staat wat er nodig is om de balans op orde te brengen, maar ook waar dit nodig is, wanneer we verwachten dat dit mogelijk is en welke kosten hierbij horen. Hiervoor voerden we veel gesprekken met lokale partijen en deden we aanvullend onderzoek. De gemeenteraad neemt op 9 juli 2025 bij de behandeling van de Kaderbrief 2026-2029 een besluit over de kosten die bij dit programma horen.
Uitvoeringsprogramma maatschappelijke voorzieningen
In het Uitvoeringsprogramma maatschappelijke voorzieningen gaan we op basis van de huidige woningbouwplannen uit van een bevolkingsgroei tot 45.000 inwoners. We kiezen in het programma nieuwe plekken voor onder andere onderwijs, nieuwe sporthallen, sportvelden en een nieuw cultuurhuis. De gemeenteraad bepaalt bij de behandeling van de kaderbrief waarin we gaan investeren en wat toch niet haalbaar is of wat we moeten uitstellen. Daarna starten we projecten op. Hierin moeten we uiteraard keuzes maken. Niet alles kan tegelijk. We krijgen te maken met een overgangsperiode voordat de maatschappelijke voorzieningen op niveau zijn. Veel projecten hebben invloed op de omgeving. Daarom betrekken we bij elk project de omwonenden bij de plannen.
Onderwijs en kinderopvang
Voor het onderwijs en de kinderopvang gaan we uit van de toekomstplannen die in het Integraal huisvestingsplan (IHP) staan. Als de gemeenteraad op 16 april instemt met het IHP, dan gaan we de komende 5 jaar aan de slag met het permanent uitbreiden of nieuwbouwen van OBS De Gouwe, CBS TOV en het Coenecoop College. Daarbij kiezen we zoveel mogelijk voor Integrale KindCentra (IKC), waarbij onderwijs gecombineerd wordt met kinderopvang.
Zorg en welzijn
Met het oog op zorg en welzijn hebben we een faciliterende rol. We zorgen ervoor dat er voldoende ruimte wordt gereserveerd voor bijvoorbeeld eerstelijnsgezondheidszorg. Om deze rol goed op te pakken ontwikkelden we een strategie in overleg met lokale partijen. Daarnaast willen we de vindbaarheid van maatschappelijke ruimtes verbeteren met een platform om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Verder volgt nader onderzoek over een nieuwe plek in Waddinxveen voor Wadwijzer en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Sport
Bij de buitensport hebben we geen wettelijke taak. Maar we willen het aanbod van sportvoorzieningen in Waddinxveen wel verbeteren. Daarbij richten we ons op de sporten die tegen de grenzen van hun huidige accommodatie aanlopen. We willen de hockeyvereniging verplaatsen naar buiten de bebouwde kom, de voetbal- en korfbalvelden uitbreiden en een urban sportspark en schaats-/skeelerbaan aanleggen. Bij de binnensport moeten we zorgen voor voldoende ruimte voor het bewegingsonderwijs van de scholen. Daarom willen we een nieuwe sporthal bouwen op De Dreef en bij het Zuiveringspad. Om tot deze plannen te komen is gesproken met het onderwijs, de sportverenigingen en het sportplatform.
Kunst en cultuur
We zetten in op het creëren van een cultureel hart voor Waddinxveen door te investeren in een nieuw cultuurhuis op De Dreef. Hier krijgen de partijen uit het huidige cultuurhuis een plek. Hiervoor voeren we nog een haalbaarheidsstudie uit. Het is de bedoeling dat het nieuwe cultuurhuis een mooie multifunctionele accommodatie wordt, waar we lang mee vooruit kunnen, passend bij een groeiende gemeente als Waddinxveen.